CSi RBMware Platinum

Szakértői programmal rendelkező szoftvercsomag állapotfüggő gépkarbantartáshoz

Több mint 10 éve indította útjára a CSi az új karbantartási stratégiáját: Reliability-Based Maintenance® (RBMTM = Megbízhatóság-alapú karbantartás.) Ennek alapja a CSi MasterTrend szoftver, melyet az állapotfüggő gépkarbantartással összefüggő adatgyűjtéshez és analízishez világszerte számtalan felhasználó sikeresen alkalmazott. Az RBMware szoftvercsomag tartalmazza és kiszélesíti a MasterTrend szoftverben megvalósított eljárásokat, még magasabb szinten valósítja meg a különböző állapotfelmérő és karbantartási technológiák integrálását egy átfogó kiértékelő-szervező rendszerbe és bővíti az információk továbbadási lehetőségeit a cég műszaki és gazdasági felső vezetése, valamint karbantartás-szervezési, üzemviteli, vállalatirányítási és vállalatinformációs szoftverrendszerek felé.

rbmware Az RBMware Platinum szoftvercsomag tartalma:

 • állapotfelmérő eszközök hordozható és telepített rezgésdiagnosztikához, termográfiához, olajanalízishez, ultrahang- és villanymotoranalízishez
 • dokumentálási eszközök lézeres tengelybeállításhoz és dinamikus kiegyensúlyozáshoz
 • beszámolókészítő és dokumentálási eszközök költséganalízisekhez, esettanulmányokhoz, szervízelemzésekhez
 • szakértői rendszer rezgésanalízishez (automatikus gépanalízis)
 • statisztika-alapú kiértékelő programmodul
 • kommunikációs eszközök vállalatinformációs és vállalatirányítási, valamint CMMS-rendszerekhez
 • opcionális: kommunikáció Fisher-Rosemount AMS rendszerrel

továbbá:

 • új munkafolyamat-analizáló esettanulmány-készítő modul
 • telepített rendszerek és SmartSensor® -ok integrálása
 • új modulok az ultrahanganalízis-technológia beintegrálásához
Az RBMviewTM szoftver az üzleti és karbantartási tevékenységek megszervezésének magasszintű eszköze. Alkalmazásával az összes felügyelt berendezést egyetlenegy képernyőn tekintheti át, de ránézhet minden egyes berendezés legapróbb részletére is. Az RBMware egy olyan vezérlőmenüt kínál, amely betekintést nyújt az élő karbantartási tevékenységekbe és üzemi folyamatokba mind a karbantartás-tervezés, mind az üzleti menedzsment szempontjából. Az RBMview – felismeri, megszervezi és naplózza a berendezések állapotát a legelső problémától a szerviz-igénylésen, a javítási-karbantartási munkamegrendeléseken keresztül egészen a költséganalízisig.

 

Többféle gépállapot-felmérő technológia támogatása

Az RBMware napjaink legerőteljesebb eszközrendszerét nyújtja a különféle gépállapot-felmérő technológiák azonnali alkalmazásához. Ezek az eszközök azzal a céllal lettek kifejlesztve, hogy könnyen lehessen rendezni az adatokat a különféle problémák gyors és pontos diagnosztizálása érdekében. Az RBMware beintegrálja az összes gépállapot-felmérő technológia adatait – legyen az rezgésdiagnosztika, olajanalízis, villanymotor-analízis, termográfia, ultrahang-analízis, lézeres tengelybeállítás vagy dinamikus kiegyensúlyozás – teljes dokumentálással és az adatok átfogó felhasználásával együtt.

 

Az RBMwizard varázslóval percek alatt felépül az adatbankja

wizard A múltban igen időigényes feladatnak számított egy adatbank létrehozása és felépítése. Minden adatbanksablon csak egy részmegoldást tartalmazott. Most más a helyzet: az RBMware tartalmaz egy interaktív adatbáziskészítőt – az RBMwizardTM-ot – mely a felhasználó irányításával az adatbázis felépítését könnyen és pontosan elvégzi. Az RBMwizard lépésről lépésre vezeti a felhasználót az adatbanképítés fázisain keresztül. A gépek, komplett gépcsoportok ill. berendezésláncok megalkotásához egyszerűen összeilleszthető grafikus „fogd-és-vidd” elemeket kínál.

 

Komponenseket definiálhat az RBMwizard nagy könyvtáraiból, amelyben rengeteg motort, csapágyat, hajtást, szíjat és más elemet talál. Minden elemhez az RBMwizard azonnal előredefiniált beállításokat kínál fel további konfigurációs adatok megadásához, ezután automatikusan generálja a javasolt mérőpontokat, analízisparaméter-készleteket, a riasztási értékeket és hibafrekvenciákat, javasolja a PeakVue® és az SSTTM technológiákat az így mérendő mérőpontokon, valamint előkészíti az Nspectr® konfigurációs fájlokat is.

 

Akár újonc, akár tapasztalt diagnoszta: az RBMwizard programmodullal egyetlenegy nap alatt építheti fel az adatbankját, összegyűjtheti a mérési adatokat és elkezdheti a berendezések problémáinak analízisét!!!

 

Problémakövetés a felismerésüktől a javításig az „Áttekintés ránézésre” szolgáltatással

Az RBMview „Áttekintés ránézésre” programmodulja egy csoportosított könyvtárfa-szerkezetű áttekintést nyújt az összes berendezésről. A faszerkezet ikonjainak színe azonnali tájékoztatást nyújt a jelképezett berendezés aktuális állapotáról: előrejelzés, riasztás, komoly hiba egyaránt felismerhető. A megfelelő ikonra való kattintással az elem kinyílik és további – részletesebb – információk válnak láthatóvá. Ezentúl elindíthatók az RBMware analízis eszközei a részletes diagnosztika elvégzésére.

 

Effektív munkafolyamatok a VibView alkalmazásával

lepesek A VibView által nyújtott állapot-áttekintő ábra – mely több előredefiniált frekvenciasávon jelzi a mérőpontok rezgésszintjeit – egyetlenegy képernyőn képes áttekintést nyújtani egy (vagy akár több) gépcsoportról (első lépés). Az oszlopok magassága a rezgésértéket képviseli, a színük viszont a határértékek túllépését jelzi. Ezek alapján másodpercek alatt megtalálhatók a kritikus helyek és ezekre rákattintva azonnal előhívhatók a megfelelő rezgésspektrumok és a csatolt hibafrekvenciák a hiba természetének kiderítése céljából (második lépés). Átlépve a trendábrázolásba, megvizsgálható a romlás felgyorsulásának mértéke (harmadik lépés)és ez alapján megtervezhető a szükséges beavatkozások időpontja. Az RBMview program moduljaival most eltárolhatja és a cégvezetőség részére dokumentálhatja az analíziseredményt, valamint javaslatait (és máris kész !).

 

VibView – a legátfogóbb rezgésdiagnosztikai szoftvercsomag az ipari alkalmazásokhoz

A VibView egyesíti a legkülönbözőbb rezgésfigyelő rendszerek adatait, beleértve a telepített rendszerek, a hordozható adatgyűjtők és gépanalizálók, valamint a drótnélküli SmartSensor technológiájú érzékelők adatait is. Mindezt elrendezi egyetlenegy adatbázisban ! Olyan központi irányítópanelt tartalmaz az összes analíziseszköz kezeléséhez, hogy áttekinthető formában „kéznél” van mindaz, ami a diagnosztizálási és dokumentálási munka folyamán kell. Gombnyomásra a spektrumról az időjelre és tovább a trendre ugorhat. Ismételt kattintással kiválaszthatja a következő gépet és máris megtekintheti mérőpontjait …

 

Átfogó beszámolókészítő eszközök az eredmények hatékony dokumentálásához

Az RBMview szoftverbe nagyteljesítményű grafikus és beszámoló-készítő programok épültek be. Ezek a jegyzőkönyvezési és grafikai képességek lehetővé teszik mindenféle gépállapot-felmérő technológia analíziseredményének megjelenítését a rendszerben szereplő valamennyi berendezésről. Kiegészítő beszámolókkal dokumentálható a költségmegtakarítás, a problémák gyakorisága és mindenféle más, a karbantartás-szervezési folyamatban feljegyzett információ is.

 

PlotData – elsőosztályú megjelenítési eszközök

A PlotData révén elsőosztályú megjelenítési eszközöket tart a kezében, amelyekkel gyorsan megjeleníthet spektrumokat, időjeleket és trendeket. A diagnosztikai megjelenítő eszközök lehetőséget nyújtanak a definiált riasztási szintek, hibaszintek, hibafrekvenciák és harmonikus ill. oldalsávos kurzorok megjelenítésére, valamint a különböző állapotfelmérő technológiák trendbe foglalt adatainak ábrázolására.

 

AutoStat – felhasználóspecifikus beállítások statisztikai kiértékelések alapján autostat

Az RBMwizard program az interaktív adatbázist felépítő eszközeinek köszönhetően utolérhetetlen abban a képességében, hogy gyorsan létrehozza a felhasználó adatbázisát az ajánlott kezdő riasztási szintekkel együtt. Ezután az AutoStat programmodul használatával automatikusan hozzáigazítja a beállításokat az üzem működésének valódi körülményeihez – ezzel kizárva a túl alacsony határértékek miatt előforduló téves riasztásokat ill. a túl magasan definiált szintek miatt hiányzó figyelmeztetéseket egyaránt.

 

Hibafrekvenciák gyors és pontos kalkulációja

A VibView programmodul automatikus hibafrekvencia számítást végez a legkülönbözőbb gépelemekre, pl. csapágyakra, szíjhajtásokra, fogaskerekű áttételekre. Az előredefiniált komponens-adatbázisban egyebek között több mint 30 ezer csapágy, több száz villanymotor, áttétel és hajtás szerepel, szükségtelenné téve bármilyen kézi keresgélést és számítást.

 

Változó fordulatszámú gépek analízise automatikus fordulatszám-korrekcióval

A VibView szoftvermodul egyedülálló képességekkel bír a változó üzemi fordulatszámok kezelését illetően. A szoftver képes a gépek fordulatszám-változásainak detektálására és a mérési eredmények ennek megfelelő kompenzálására.

 

ODS – gépstruktúrák mozgásmodellezése (kiegészítő szoftvermodul) ods-kis

Az RBMware közvetlenül exportál adatot egy társított ODS-szoftvermodulhoz. Készítsen gépmodellt és animálja a rezgésadatokat a géphibák látványos dokumentációjaként ! Végezzen mélyebb struktúraanalízist a Modal Analysis szoftverrel és vizsgálja meg a gépstruktúra virtuális modifikációit a megbízhatatlanságot okozó problémák kiszűrése érdekében. Az eredmények digitalizált videóként akár e-maillel is továbbíthatók.

 

VibPro – magasszintű rezgésanalízishez (kiegészítő szoftvermodul)

Az RBMware (opcionális) VibPro programmodulja a CSi2120 kéziműszerrel tranziens- és keresztkorrelációs üzemmódban gyűjtött adatok mélyebb analízisét szolgálja. A képességek között szerepel a jelfázis keresztkorreláció számítása és ábrázolása, a koherencia és az átviteli funkció számítása. A gép fel- ill. lefutása alatt rögzített tranziensadatok (időjelek) utólagos kiértékelésével a rezgések frekvencia-karakterisztikái (spektrumai) is megjeleníthetők.

 

Nspectr® – szakértői rendszer automatikus hibaanalízishez

Az Nspectr program automatikusan megjeleníti az adatokat és segíti a gépproblémák diagnosztikáját. Utolérhetetlen képességekkel rendelkezik többelemes gépszerkezetek összefüggő analízisében és a problémák természetének, súlyosságának felmérésében, amiért nélkülözhetetlen eszköz újdonsült és tapasztalt rezgésdiagnosztáknak egyaránt.

 

UltraMgr – tengelybeállítás és kiegyensúlyozás beintegrálása a PC-alapú karbantartás-szervezésbe

Az UltraMgr® programkészlet modulokat tartalmaz a tengelybeállításhoz, a rezgésanalízishez, a kiegyensúlyozáshoz, a villanymotor-analízishez és a gépminősítéshez. Ezek lefedik az alkalmazások igen széles skáláját és lehetővé teszik a gépbeállítási munkálatok beintegrálását a karbantartás szervezésébe.

 

OilView – olajanalízis-adatokból karbantartási információ (kiegészítő szoftvermodul)

oil Az RBMware OilView® program moduljai a helyszíni, a laboratóriumi és a kopástermék alapú olaj-analízist támogatják, és képesek az olajanalízis adatok karbantartásszervezés-szempontú analízisére, megjelenítésére, trendkészítésére és dokumentálására. Mindehhez automatikus tanácsadó modul áll rendelkezésre.

 

Az OilView szabadalmaztatott Trivektor SM kategorizálja és komprimálja a sokféle olajminősítő adatot egyetlenegy látványos ábrába, mely három vektorból áll össze: kémia, szennyezés, kopás. Az egyes vektorok riasztási szintjei a vizsgált géptípus és a működési körülmények alapján állíthatók be.

 

SonicView – ultrahang-vizsgálatok beintegrálása a karbantartás-szervezési szoftverbe (kiegészítő szoftvermodul)

A SonicView szoftver, az RBMware ultrahang-vizsgálatokhoz való programmodulja, mely teljesen beintegrálja az ultrahangos vizsgálatok adatait a többi állapotfelmérő technológia adatait tartalmazó adatbázisba. A SonicView egy nagyteljesítményű, de egyszerűen használható szoftver, mely eszközöket kínál gőzcsapok, sűrített levegős rendszerek, szelepek és kenések ellenőrzésére és az adatok kiértékelésére. Funkciói:
 • magasszintű trendkészítés hang- és hőmérsékletadatokról
 • mérőutak generálása, naplózása és a vizsgálati eredmények menedzselése
 • felhasználóspecifikusan modifikálható analízisparaméterek és riasztási szintek
 • automatikus adatgyűjtés a SonicRoute ultrahangos adatgyűjtővel
Az alkalmazás-specifikus költséganalízis, állapotbeszámoló és az alapvető beszámolók nyomtatásra vannak előkészítve. Ezentúl különleges – hiba előrevetítésű – analízisek is végezhetők.

 

InfraAnalysis – karbantartásszervezési program termográfiai analízisekhez (kiegészítő szoftvermodul) thermo

A sikeres és hatékony termográfiai vizsgálati eljárásokhoz nemcsak hőkamerára van szüksége: kell egy megfelelő szervezőprogram, amellyel a vizsgálati folyamat előre tervezhető, a vizsgálat adatai rendezhetők és pontosan kiértékelhetők, dokumentálhatók. Az InfraAnalysis szoftver megteremti ennek alapjait és eszközöket kínál a felmérő-összehasonlító termográfiai vizsgálatokhoz, pl.:
 • felhasználó-tipikusan változtatható tudásbázis a legtöbb szokásos komponensről, hibákról, esetekről
 • mérőút generálás és inspekciók menedzselése a teljes és effektív állapotvizsgálatokhoz
 • automatizált beszámolókészítés anomáliákról, gépállapotokról és költségekről
 • magasszintű hőmérsékletanalízis: trendek, hisztogramok, termikus profilok és izotermák készítése

MotorView és MotorSTATUS villanymotor-diagnosztikához, Smart technológia mobil védelmekhez (kiegészítő szoftvermodul)

Az RBMware – az iparban egyedülállóan – analizáló és diagnosztikai eszközöket kínál villanymotorok állapotainak a felügyeletéhez a CSi hordozható fluxus-mérő tekercsével, tengelyárammérő érzékelőjével és MotorSTATUS® Smart-típusú érzékelőjével. Ezek az eszközök tartalmazzák a MotorView® I ill. II, az UltraMgr Motor és a MotorSTATUS SmartSensor® szoftvermodulokat.

 

A MotorView I szoftver a villanymotor tápáram frekv