Ultrahangmérési szolgáltatás

Az ultrahang mérésével számtalan eszköz és berendezés állapota ill. működése megvizsgálható. Forgógépek esetén ennek alapja, hogy pl. a csapágyak az állapotuktól és a kenésüktől függően olyan magas frekvenciájú rezgésekkel üzemelnek, melyek frekvenciatartománya kezdődő hibák ill. elégtelen kenés esetén épp az ultrahang tartományába esik. Az ultrahang – akár érintéses úton (ún. testhangérzékelővel), akár a levegőn át terjedő hangok „mikrofonnal” történő – mérésével megállapíthatók a korai csapágyhibák ill. a nem-megfelelő kenés. 

(Alkalmazási példa: szállítószalagok hibás csapágyainak kiszűrésére. A szállítószalag mellett elhaladva az ultrahang megfigyelhető, erős ultrahangforrások sérült vagy extrém rossz kenésű csapágyakra utalnak.)

Vizsgálható továbbá a tömörség mindenféle gáz- és gőzrendszer esetén, mivel a szűk résen (lyukon) keresztül távozó gázban ébredő turbulenciák révén ultrahang keletkezik, mely a hibahelyek lokalizálását lehetővé teszi. Az ultrahang jellegének vizsgálata révén szelepek, gőzcsapdák, kondenzleválasztók és nyomáscsökkentők megfelelő működése is ellenőrizhető.

A diagnosztikai alkalmazások közül említésre méltó a villamos berendezések ellenőrzésének a lehetősége is. Előfordul ugyanis, hogy meglazult elemek (transzformátorokban, elosztókban, feszültségváltókban) miatt magasfrekvenciás rezgések, hibás csatlakoztatások ill. szigetelők miatt feszültségátugrások, valamint szívargó áramok lépnek föl. Mindezek a jelenségek (akár kis-, közép- vagy magasfeszültségű hálózatokon) az esetek többségében ultrahang kíséretében fordulnak elő.

Cégünk az ultrahangmérést a rezgésdiagnosztika, a termográfia kiegészítéseként, de különálló vizsgálati módszerként is alkalmazza a legkülönbözőbb területeken. 

Szolgáltatásaink

Gépészeti vizsgálatok trendelhető adatokkal

 • csapágyak állapota és kenése
 • szivattyúk működése (kavitáció jelenléte)
 • szelepek működése (zárási-nyitási folyamat)

Szivárgások, tömörtelenség felderítése

 • gőzcsapdák, kondenzleválasztók
 • gőzrendszerek csövei, csatlakozásai, tömítései
 • sűrített levegő- és gázrendszerek csatlakozásai, tömítései
 • pneumatikus rendszerek (pl. fékrendszerek) szerelvényei, szelepei és tömítései
 • kazánok, hőcserélők és egyéb nyomás alatt álló berendezések elemei, tömítései

Szolgáltatásunk eredményeképpen a következőket nyújtjuk

 • pontos állapotleírás ill. hibafeltárás szakvéleménnyel
 • beavatkozási vagy javítási javaslat
 • üzemeltetési (technológiai) javaslat

Amennyiben az ultrahangmérés bizonyítja, hogy további vizsgálatok ill. kiegyensúlyozás vagy tengelybeállítás szükséges, úgy ezeket kérésre azonnal el is végezzük.

Villamos berendezések ellenőrzése

(kis-, közép- vagy magasfeszültségű berendezések)

 • transzformátorok, elosztók, feszültségváltók állapota
 • csatlakozások, szigetelők lazasága, állapota
 • koronajelenség, kúszóáram, ívhúzás

Szakmai hátterünk

Munkatársaink magasan kvalifikált, többéves gyakorlattal rendelkező elismert rezgésdiagnosztikai mérnökök VAT1 és VAT2 vizsgával ill. németországi és amerikai gépdiagnosztikai képesítéssel. Többéves folyamatos diagnosztikai tevékenység révén gyűjtött tapasztalattal rendelkeznek, valamint magas szintű szakmai oktatási tevékenységet is végeznek.

Felszereltségünk, műszereink

Kiemelkedő terjedelmű és színvonalú, saját tulajdonú, állandó felszereltségünk révén úgy gondoljuk, joggal állíthatjuk: cégünk nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik legjobban és legkorszerűbben felműszerezett mérnöki szolgáltatásokat nyújtó szakértői cég. Eleve sok olyan műszerrel és berendezéssel rendelkezünk, amely egyedülálló képességekkel bír, de folyamatosan frissítjük és bővítjük is a műszerparkunkat. Tekintse meg jelenlegi felszereltségünkbe tartozó eszközöket és győződjön meg fenti állításunk igazáról!