VMI M80

decentralizált rezgésfigyelő-gépdiagnosztikai rendszer

Cikkszám: vmi-m80-rezgesfigyelo-gepdiagnosztikai-rendszer Kategóriák: ,

Leírás

Bővíthető gépfigyelő rendszer sokoldalú analízisképességekkel

A VMI M80 egy többcsatornás automatikus rezgés- és folyamat-adatgyűjtő, mely széles határok között konfigurálható hardver- és szoftver-oldalról egyaránt a különböző ipari folyamatok érzékelőinek és jeleinek fogadására. A VMI M80 rendszer egy-egy egyedülálló egysége min. 8 / max. 80 magas frekvenciájú jelcsatornával (pl. rezgésméréshez), 4 fordulat-bemenettel és 8 hőmérsékletbemenettel kifejezetten alkalmas forgógépek folyamatos állapotfigyelésére.

Jellemzők és tulajdonságok

 • bővíthető moduláris online rezgésfigyelő rendszer
 • spektrumelemző és gépdiagnosztikai funkciók
 • Ethernetes kommunikáció + internetes elérhetőség
 • akár 256 önálló moduláris egység egy rendszerben,
  egységenként akár 10 analóg mérőmodullal
 • mérőmodulonként 8 univerzális analóg mérőcsatorna
  (frekvenciatartomány DC … 6,4 kHz)
  + 8 db. hőmérsékletmérő csatorna
  + 4 db. fordulatszámmérő csatorna
 • bővíthetőség:
  max. 256 x 80 = 20 ezer rezgésmérő csatorna
  + 256 x 80 = 20 ezer hőmérsékletmérő csatorna
  + 256 x 40 = 10 ezer fordulatszámmérő csatorna
 • folyamatos gyors csatornalekérdezés (8 szimultán)
 • online (élő) analízisfunkciók: trend, időjel, 6400 vonalas spektrum, burkológörbe
 • paraméterezhető adatmentés SD kártyára és adatátvitel elemző szoftverbe

Bővíthetőség

A VMI M80 folyamatos gépfigyelő-rezgésanalizáló és adatgyűjtő rendszer elsősorban decentralizált (elszigetelten telepített) gyártóberendezések és gépcsoportok folyamatos felügyeletének megvalósításához lett kifejlesztve. A modulárisan felépülő és tetszés szerint bővíthető rendszer a sokoldalúan programozható és testre szabható távfelügyeletre és távdiagnosztikára ad lehetőséget.

Minden önálló egység egy kommunikációs modulból és minimálisan egy mérőmodulból áll. A bővíthetőségnek köszönhetően azonban további 7 mérőmodult fűzhetünk hozzá, vagyis a rendszer fejlesztése esetén egy LAN kábelen keresztül akár 80 mérőcsatornát is elérhetünk! Így egy olyan rugalmas és folyamatosan alakítható rendszert kapunk, amelyik illeszkedik a növekvő és változó igényeinkhez, technológiánkhoz. A teljes rendszer maximum 256 egységből állhat – vagyis akár 20.480 rezgésmérést és ugyanennyi hőmérsékletmérést tudunk egyszerre kezelni!

Hálózati elérés

Az egységek Ethernet-alapú, de igény szerint Wi-Fi hálózatra is tudnak csatlakozni. Az egységek saját IP címmel rendelkeznek, a véletlen beavatkozás ellen jelszóval védettek! A webböngésző segítségével egy folyamatosan, megjelenítő-naplózó felületet érünk el.

Online (élő) rezgéselemző képességek

Az egységek gyors adatlekérdezést hajtanak végre az összes csatornán, amely aktuális értékeit és az esetleges határérték-túllépéseit (mint a gépek és csapágyak állapotát, hőmérsékletét) folyamatosan megjelenítik könnyen át­tekinthető grafikus internet-böngészős felületen. Az internet segítségével tehát bárhonnan a világon folyamatosan figyelemmel kísérhető a gépeink állapota (persze csak megfelelő jogosultság megléte esetén)!

Természetesen nemcsak az aktuális adatok, hanem maga a kiválasztott csatornák trendjei, időjelei, spektrumai, burkológörbei is az internetböngészővel megjeleníthetők. Részletesen tudnunk tehát tájékozódni a gépünk állapotáról, akár rezgéselemzés révén meg is állapíthatjuk a gépünk problémáját – mindezt akár több ezer km távolságból!

Miközben élőben megtekinthetjük az aktuális adatokat és állapotokat, auto­matikus adatrögzítés is végbe megy, még pedig a felhasználó által csatornánként definiált módon. A biztonság kedvéért minden lényeges adat (beleértve a spektrumok és időjelek) azonnal az egység saját (cserélhető) SD-memória­kártyájára kerül rögzítésre, így még az Ethernet hálózat teljes – hosszabb idejű – kiesése esetén sem léphet föl adatvesztesség.

Az adatok ezek után (ill. párhuzamosan) továbbíthatók egy szerverre, vagy akár közvetlenül beilleszthetők adatbázis-alapú off-line gépdiagnosztikai szoftverekbe további elemzés vagy jegyzőkönyvezés érdekében. Jelenleg a SpectraPro ill. a CXSpectra szoftverek adatbázisaiba való adatimportálás elérhető, további szoft­verekbe való „importálók” ügyfélkérésre szintén kifejlezthetők.

Magának az M80 rendszer konfigurálása is Etherneten keresztül (tehát akár távolról is) történik, a különböző konfigurálási szintek jelszó-védettek. Illetéktelenek tehát sem hozzáférni, sem változtatni nem tudnak a beállításokon. A kezelőfelület és a kézikönyv többnyelvű (magyarul is beszél), így logikus strukturáltságával együtt „gyerekjáték” a konfigurálása.

Műszaki specifikáció

Mérőmodul

 • 8 programozható analóg csatorna (DC/0,5 … 6.400 Hz) szimultán (egyidejű) méréssel,
  6.400 vonalas spektrumelemzéssel és burkológörbe-analízissel (csapágyállapot, fogaskerék-analízis)
  (beépített táplálással pl. ICP-gyorsulásadókhoz, rezgéssebesség-adókhoz, elmozdulásadókhoz)
 • 8 hőmérséklet-mérő csatorna (pl. csapágy vagy villanymotor hőmérsékletének mérésére)
 • 4 digitális bemenet fordulatszám-méréshez (10 … 60.000 f/perc)
 • (beépített táplálással pl. különféle tachométerekhez, impulzisjeladókhoz)

Rendszerjellemzők

 • kommunikáció Etherneten keresztül, megjelenítés és konfigurálás webböngésző segítségével
 • folyamatos – valós idejű – adatmegjelenítés, spektrumelemzés, adatgyűjtés és naplózás
 • 24 V DC, opcionálisan szállított különálló tápegységgel 80 … 240 V AC
 • DIN-sínre pattintható kivitel (kisméretű egységek minimális helyigénnyel)

Bővíthetőség

 • akár 256 önálló moduláris egység egy rendszerben, egységenként akár 10 analóg mérőmodullal
 • bővíthetőség (elméleti) határai (teljes kiépítettség esetén):
  max. 256 x 80 = 20.480 rezgésmérő csatorna
  + 256 x 80 = 20.480 hőmérsékletmérő csatorna
  + 256 x 40 = 10.240 fordulatszámmérő csatorna