PIM vibNET-AA

kétcsatornás csapágy-állapot távfelügyeleti “fekete doboz”

Leírás

Gépfelügyeleti egység két csapágy rezgéseinek internetes távfelügyeletére, naplózással

Előfordult már, hogy úgy ment tönkre egy berendezése, hogy annak előzményeiről és okairól semmit nem sejtett? Köztudott, hogy a meghibásodás okának utólagos felderítéssel és maga a hiba javítással töltött idő hatalmas költséggel járhat (az alkatrész-igényen felül). Forgógépek (például: villamos motorok, szivattyúk, ventilátorok, malmok, keverők, stb.) és csapágyaik mechanikai állapotának meghatározására, illetve az állapotváltozás nyomon-követésére a rezgésfigyelés az egyik legalkalmasabb eljárás.

A rezgésadatok folyamatos távfigyelésével és az esetleges rendkívüli események pontos naplózásával a „felderíthetetlen” káresemények nagy része elkerülhető. A vibNET-AA műszer által mért rezgésértékek, azok folyamatos (online) internetes elérhetősége és a manipuláció-biztos (fekete doboz jellegű) naplózása segítségével következtethetünk a gépeink, berendezéseink állapotára, meghibásodás esetén annak kiváltó időpontjára és forrására.

További előny, hogy az internetes adatmegjelenítés alapján (szinte) bárhonnan követhetjük az egyes csapágyak állapotát, a kijelzett értékek alapján – a romlási trend és a tipikus határérték értékelését követően – tervezhetjük a karbantartást vagy beavatkozhatunk a technológiába. Ez kifejezetten előnyös távoli (személyzet nélküli) szivattyútelepeken, kompresszor és egyéb gépészeti állomásokon, mert így személyes jelenlét nélkül is folyamatosan képben lehetünk a gépeink állapotáról!

Kiemelhető továbbá a vibNET-AA készülék távoli konfigurálási lehetősége, melynek segítségével tetszőleges PC-vel a világ bármilyen pontjáról nemcsak az adatokat kiolvashatjuk, hanem még a készülék-paraméterek megváltoztatását is elvégezhetjük.

A vibNET-AA a vibNET műszercsaládunk része. A család további részei:

 • vibNET-VV – kétérzékelős (kétcsatornás) gépállapot figyelő egység
 • vibNET-AV – egyérzékelős gép- és csapágállapot figyelő egység
 • vibNET-LCD – egyérzékelős gép- és csapágyállapot figyelő egység LCD kijelzővel

Az egységek rendszerré is összefűzhetők (pl. egy router segítségével) és így egész gépcsoportok felügyelhetők folyamatosan az internet segítségével. Ehhez egy vagy több böngésző-ablakban több egység által mért rezgésadatai Online megjelenítése megvalósítható, a beállított határértékeknek megfelelő színjelöléssel együtt. Így bárhonnan és gyorsan tudomást szerezhetünk a gépeink állapotáról.

A vibNET-AA műszer alapvetően forgógépek (pl. ventilátorok, szivattyúk, termelőgépek, szerszámgép-orsók, villanymotorok) csapágyai (kenési, öregedési) állapotának rezgésgyorsulás alapú mérésére és távoli megjelenítésére szolgál. A készülék egyidejűleg 2 csapágy figyelését teszi lehetővé, amihez bemeneteire 2 darab 100 mV/g érzékenységű ICP(IEPE)-rezgésgyorsulás-érzékelő csatlakoztatható. Opcionálisan ettől eltérő típusú és érzékenységű szenzorok is használhatóak.

Mindegyik csatornához külön-külön lehet meghatározni a mérési tartományt, valamint a riasztási határokat. A beállítások és a mért adatok folyamatosan naplózásra kerülnek és visszakövethetőek. A napló természetesen áramszünet esetén sem törlődik! A készülék rendelkezik Ethernet (RJ-45) csatlakozóval, de USB 2.0-s porton keresztül is elérhetőek a tárolt eredmények. Opcionálisan WI-FI és BlueTooth kapcsolódás is lehetséges – természetesen csak hozzárendelt jogosultság alapján.

Főbb jellemzők és műszaki paraméterek:

 • rezgésgyorsulás frekvenciatartomány: 1 … 16 kHz (-3 dB)
 • rezgésgyorsulás mérési tartománya: 0,1 … 25 g
 • csatlakoztatható jeladók: 2 darab 100 mV/g ICP(IEPE)-gyorsulásérzékelő,
 • opcionálisan (egyedi megrendelés alapján) más érzékenység és típus is lehetséges
 • kommunikáció: Ethernet és USB 2.0, opcionális BlueTooth és WI-FI
 • Internetböngésző alapú adatmegjelenítés (akár több egységről egyszerre is)
 • Windows XP/7 alatt működő kiértékelő és parametrizáló szoftver
 • 2 x 2 előjelzés/riasztás relékimenet, 1 önellenőrzés relékimenet
 • előlapi visszajelzés LED-ekkel (előjelzés, riasztás, önellenőrzés, kimenetek)
 • szabványos DC 24V tápellátás
 • működési hőmérséklet: 0 … 50 °C
 • tokozás: IP 40, szabványos DIN sínre szerelhető