PIM vibNET-LCD Gépfelügyeleti egység

PIM vibNET-LCD Gépfelügyeleti egység

gép- és csapágy-állapot távfelügyeleti “fekete doboz”

Leírás

PIM vibNET-LCD Gépfelügyeleti egység gép- és csapágyrezgések internetes távfelügyeletére, LCD-vel, naplózással

PIM vibNET-LCD Gépfelügyeleti egység – Előfordult már, hogy úgy ment tönkre egy berendezése, hogy annak előzményeiről és okairól semmit nem sejtett? Köztudott, hogy a meghibásodás okának utólagos felderítéssel és maga a hiba javítással töltött idő hatalmas költséggel járhat (az alkatrész-igényen felül). Forgógépek (például: villamos motorok, szivattyúk, ventilátorok, malmok, keverők, stb.) és csapágyaik mechanikai állapotának meghatározására, illetve az állapotváltozás nyomon-követésére a rezgésfigyelés az egyik legalkalmasabb eljárás.

A rezgésadatok folyamatos távfigyelésével és az esetleges rendkívüli események pontos naplózásával a „felderíthetetlen” káresemények nagy része elkerülhető. A vibNET-LCD műszer által mért rezgésértékek, azok folyamatos (online) internetes elérhetősége és a manipuláció-biztos (fekete doboz jellegű) naplózása segítségével következtethetünk a gépeink, berendezéseink állapotára, meghibásodás esetén annak kiváltó időpontjára és forrására.

További előny, hogy az internetes adatmegjelenítés alapján (szinte) bárhonnan követhetjük az egyes csapágyak állapotát, a kijelzett értékek alapján – a romlási trend és a tipikus határérték értékelését követően – tervezhetjük a karbantartást vagy beavatkozhatunk a technológiába. Ez kifejezetten előnyös távoli (személyzet nélküli) szivattyútelepeken, kompresszor és egyéb gépészeti állomásokon, mert így személyes jelenlét nélkül is folyamatosan képben lehetünk a gépeink állapotáról!

A vibNET-LCD készülék kétféleképpen leolvasható és konfigurálható: egyrészt PC nélküli (helyi, LCD-kijelző alapú), másrészt távoli konfigurálási lehetőséget is kínál. Utóbbinak köszönhetően tetszőleges PC-vel a világ bármilyen pontjáról nemcsak az adatokat kiolvashatjuk, hanem még a készülék-paraméterek megváltoztatását is elvégezhetjük.

A vibNET-LCD a vibNET műszercsaládunk része. A család további részei:

 • vibNET-AA – kétérzékelős (kétcsatornás) csapágyállapot figyelő egység
 • vibNET-AV – egyérzékelős gép- és csapágyállapot figyelő egység
 • vibNET-VV – kétérzékelős (kétcsatornás) gépállapot figyelő egység

Az egységek rendszerré is összefűzhetők (pl. egy router segítségével) és így egész gépcsoportok felügyelhetők folyamatosan az internet segítségével. Ehhez egy vagy több böngésző-ablakban több egység által mért rezgésadatai Online megjelenítése megvalósítható, a beállított határértékeknek megfelelő színjelöléssel együtt. Így bárhonnan és gyorsan tudomást szerezhetünk a gépeink állapotáról.

A vibNET-LCD műszer alapvetően forgógépek (pl. ventilátorok, szivattyúk, termelő- és szerszámgépek, villanymotorok) gépészeti (egyensúlyozatlanság, mechanikai lazaság, tengelygörbeség, egyvonalúsági hiba, rezonancia…) állapotának rezgéssebesség alapú, valamint csapágyai (kenési, öregedési) állapotának rezgésgyorsulás alapú mérésére és távoli megjelenítésére szolgál. Ehhez a kétféle értékeléshez a készülékhez csupán 1 darab 100 mV/g érzékenységű ICP(IEPE)-rezgésgyorsulás­érzékelő csatlakoztatandó. Opcionálisan ettől eltérő típusú és érzékenységű szenzorok is használhatóak.

Mindegyik értékeléshez külön-külön lehet meghatározni a mérési tartományt, valamint a riasztási határokat. A beállítások és a mért adatok folyamatosan naplózásra kerülnek és visszakövethetőek. A napló természetesen áramszünet esetén sem törlődik! A készülék rendelkezik Ethernet (RJ-45) csatlakozóval, de USB 2.0-s porton keresztül is elérhetőek a tárolt eredmények. Opcionálisan WI-FI és BlueTooth kapcsolódás is lehetséges – természetesen csak hozzárendelt jogosultság alapján.

Főbb jellemzők és műszaki paraméterek:

 • rezgéssebesség értékelés: 0,1 … 25 mm/s 1 … 1200 Hz (-3 dB)
 • rezgésgyorsulás értékelés: 0,1 … 25 g 1 … 16 kHz (-3 dB)
 • csatlakoztatható jeladó: 1 darab 100 mV/g ICP(IEPE)-gyorsulásérzékelő,
  opcionálisan (egyedi megrendelés alapján) más érzékenység és típus is lehetséges
 • kommunikáció: Ethernet és USB 2.0, opcionális BlueTooth és WI-FI
 • Internetböngésző alapú adatmegjelenítés (akár több egységről egyszerre is)
 • Windows XP/7 alatt működő kiértékelő és parametrizáló szoftver
 • 2 x 2 előjelzés/riasztás relékimenet, 1 önellenőrzés relékimenet
 • előlapi visszajelzés LED-ekkel (előjelzés, riasztás, önellenőrzés, kimenetek)
 • szabványos DC 24V tápellátás
 • működési hőmérséklet: 0 … 50 °C
 • tokozás: IP 40, szabványos DIN sínre szerelhető