BlowerDoor épület-légszigetelési vizsgálat

Napjainkban mindinkább előtérbe kerülnek az energiatakarékosság szempontjai, tekintettel az energiahordozók (pl. földgáz, kőolaj) forrásainak belátható időn belüli kimerülésére és az ebből adódó erőteljes energiaár-növekedésre. Ez a tény, valamint a környezetvédelmi szempontok fontossága késztet minél energiatakarékosabb épületek építésére és a régebbi ingatlanok megfelelő felújítására, kijavítására, modernizálásra.

Nyilvánvaló, hogy a régi épületek állapotát felújítás előtt érdemes felmérni, hogy valóban a problémák és hibák kerüljenek kijavításra (nehogy rossz hőszigetelés esetén kicseréljük a viszonylag jó nyílászárókat vagy fordítva: „szellős” nyílászárók esetén tévedésből utólagos hőszigetelést végezzünk).

De új épületek kivitelezését is érdemes ellenőrizni, hogy még az átadás-átvétel folyamán helyre lehessen hozni az energiafaló (és így később magas üzemeltetési költségeket okozó) kivitelezési hibákat.

Az egyik leggyakoribb probléma (a hőhidakon túl) az épületek légszigetelésének hiányossága. Találunk szerelési réseket, hibás illesztéseket (pl. tető és fal között, nyílászárók beépítésénél), tetőtér-beépítésnél részben vagy teljesen hiányoznak a párazáró fóliák, rosszul zárnak a nyílászárók. Mindezek a hibák az épület folyamatos (nem kívánt) légcseréjéhez vezetnek, ami miatt sok energia szükséges a beáramló levegő felfűtésére (télen) ill. lehűtésére (nyáron).

Az épületek hőháztartásának (hőveszteségének) termográfiai vizsgálatán túl érdemes tehát ezeket a légszigetelési hibákat is feltárni. Ennek legjobb eszköze a BlowerDoor elnevezésű eljárás, mely során az épületben ventilátor segítségével vákuumot állítunk elő és hőkamerával (természetesen csak télen) vagy légáramlásmérővel (anemométerrel, egész évben) kimutatjuk a légszigetelés-hiányos helyeken beáramló külső levegőt. A levegő beáramlását ezen túl ködfejlesztővel láthatóvá is tehetjük.

Cégünk többéves tapasztalata, magasszintű szakmai tudása és a legmodernebb professzionális eszközök alkalmazása garanciát jelent a légszigetelés-vizsgálat és a komplex épületdiagnosztika hatékony és eredményes kivitelezésére. A hibák és hiányosságok feltárása alapján érvényesíthetők a javítási igények az átadás-átvétel során (új épület vagy elvégzett felújítás esetén) ill. célzottan tervezhető egy régi ingatlan gazdaságos javítása, átépítése vagy modernizálása. 

Szolgáltatásaink

Épületek állapotfelmérése, építészeti mérések

  • épület-légszigetelés ellenőrzése (pl. nyílászárók, falbekötések, tetőtérbeépítések)
  • szellőztető rendszerek működésének és hatékonyságának vizsgálata
  • épületek komplex bevizsgálása, amely tartalmazza a kvalitatív hőkamerás vizsgálatot,
    a BlowerDoor nyomás- és áramlásmérést, illetve a két technológia együttes használatát
  • épületfelújítási ill. -javítási tevékenységek előkészítése ill. a kivitelezés minőségellenőrzése

Épület- és klímatechnikai mérések

  • áramlástechnikai problémák és tömítési hibák feltárása
  • klímatechnikai berendezések működésének optimalizálása és minősítése
  • fűtő- és szellőzőberendezések működésének ellenőrzése
  • CO és CO2 mérése lakó- és ipari ingatlanokban (pl. égéstermék-elvezetés ellenőrzése)

Szakmai hátterünk

Munkatársaink magasan kvalifikált, többéves gyakorlattal rendelkező elismert rezgésdiagnosztikai mérnökök VAT1 és VAT2 vizsgával ill. németországi és amerikai gépdiagnosztikai képesítéssel. Többéves folyamatos diagnosztikai tevékenység révén gyűjtött tapasztalattal rendelkeznek, valamint magas szintű szakmai oktatási tevékenységet is végeznek.

Felszereltségünk, műszereink

Kiemelkedő terjedelmű és színvonalú, saját tulajdonú, állandó felszereltségünk révén úgy gondoljuk, joggal állíthatjuk: cégünk nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik legjobban és legkorszerűbben felműszerezett mérnöki szolgáltatásokat nyújtó szakértői cég. Eleve sok olyan műszerrel és berendezéssel rendelkezünk, amely egyedülálló képességekkel bír, de folyamatosan frissítjük és bővítjük is a műszerparkunkat. Tekintse meg jelenlegi felszereltségünkbe tartozó eszközöket és győződjön meg fenti állításunk igazáról!